четвъртък, 27 октомври 2011, 11:25 ч.

Изсветляване

Сивата икономика се стопила до 20 % от БВП

BNews.bg

Сивата икономика се стопила до 20 % от БВП

Министерството на финансите оцени дела на сивата икономика на около 20% през тази година.

За последните 10 години делът на скритата икономика в България е намалял с около една трета.

"Ако допуснем, че през 2002 г. Световната банка е направила сравнително точна оценка и тя е около 35% от БВП на страната, то към 2011 г. този дял вероятно е някъде около 20-25% от БВП. Видимото за обикновените хора е доста по-високо от това, което се оказва като действителен дял", коментира пред БНР днес  Руслан Стефанов от  Центъра за изследване на демокрацията, позовавайки се на най-новото им изследване.

Според Стефанов през 2011 г. скритата икономика е доста съществен фактор и трябва да бъде вземана под внимание при всички важни политики, включително и във връзка с подготвянето на бюджет 2012.

„И този бюджет не разработва специална политика по отношение на това какво означава да имаме 20% сива икономика.

През 2011 г. за първи път Министерството на финансите публикува собствена оценка на сивата икономика и я оценява на около 20%. Ако приемем, че това е вярно, тогава имаме доста сериозна промяна на основните параметри на бюджета.

Ако таванът, който се допуска, говорим за 40% от БВП разходи, ще видим, че много по-нисък е този процент, ако включим и сивата икономика, което означава, че има  сериозно недофинансиране, " прогнозира още Руслан Стефанов.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари