петък, 28 октомври 2011, 12:19 ч.

Трето полувреме

Антибългарски македонски филм се сблъсква с Брюксел

BNews.bg

Антибългарски македонски филм се сблъсква с Брюксел

Реализацията на македонския филм „Трето полувреме“ вероятно ще срещне съпротива от Европейския съюз, след като трима наши евродепутати сезираха комисаря по присъединяването, че заглавието е явно манипулативно и насаждащо омраза срещу България.

Евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо до еврокомисаря по присъединяването Щефан Фюле, с което го уведомяват за манипулативния сценарий на македонския филм „Трето полувреме". Намерението на тримата евродепутати е да сезират организациите, участващи в реализацията на заглавието, за да оттеглят те финансовата си подкрепа или да гарантират, че

той ще бъде променен така, че да не заблуждава и манипулира историческите реалности.

В момента в Македония, в Битоля, Скопие и Охрид, текат снимките на „Трето полувреме". Филмът разказва за уреден футболен мач между Македония (Скопие) и Левски (София) през 1942. През тази година между двата тима се играят общо четири мача. Първите два са за Софийското първенство, като в единият на Левски е присъден спорен гол и македонците обидени напускат срещата, а във втория при 0:2 за отбора от Скопие е отменено попадение и в крайна сметка двубоят завършва 2:2 и Левски печели шампионата.

През същата година Левски и Македония играят и финал на държавното първенство, като българите печелят и двата мача. По това време обаче треньор на скопчани е унгарският евреин Илеш Шпиц, което е ключов акцент в сценария на „Трето полувреме" - там българските власти правят всичко възможно да го елиминират.

Според историята обаче Шпиц е спасен от българското управление след началото на депортацията на евреите във Вардарска Македония. Не това обаче смятат авторите на провокативната лента, които

представят българското административно управление в региона крайно едностранно.

„Трето полувреме" разказва типична история от югославката антибългарска пропаганда - българите са фашисти и окупаторски зверове, като се спекулира силно с депортацията на евреи от Македония и Тракия, където като нацисти са изложени по-скоро българите, а не германците.

Футболната битка между Македония (Скопие) и Левски пък е представена като неравностойната борба на македонския патриотизъм и борбен дух срещу българските фашистки окупатори.

„Действието се развива по време на Втора световна война. Според информацията, с която разполагаме,

сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите.

Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации.", твърдят българските евродепутати.

Те припомнят още, че реализацията на подобен филм остро противоречи на текстове в две резолюции на Европейския парламент. Според едната от тях се призовават органите на Република Македония да премахнат условията за подбуждащи омраза изказвания спрямо съседни държави членки на ЕС в средствата за масово осведомяване и учебниците. В резолюция, приета от ЕП на 7 април т.г., пък се препоръчва Македония да се въздържа от действия и инициативи, насочени към засилването на националната идентичност за сметка на останалите общности.

„Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика,

използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България. Бихме искали да припомним, че Република България е съседна страна, която винаги е подпомагала Република Македония по пътя й към европейска интеграция, както и че именно тя първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г.", се казва още в писмото на Кирилов, Ковачев и Илчев.

„Ето защо очакваме да поставите въпроса за използването на езика на омразата срещу България (в този филм, в проекта Скопие 2014 г и др.) в официалните Ви контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Република Македония към Европейския съюз", заключават тримата евродепутати.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • ssimova - 14:55, 02 март

  100 % подкрепям Смит и Уеесън. Изобщо не искам да имам нищо общо нито с македонците, нито с техните голи чукари там. Аз съм от Източна България и мога да кажа, че семейството ми е страдало пряко и косвено от македонците. От тях нищо не сме видели. И техните по произход политици, като вземат властта в България (Ляпчевци и други), все натам гледат. Сякаш ние не сме българи. Tи го храниш, то те плюе — македонска работа

 • до смит и уест - 08:03, 30 окт.

  Бре смитчо и уестърнчо они макетата много добре се разбират с турчулята ,кво ще ги правиш в Шуменско ?они ке се съюзят с Догана и ке станат ебати бастиона тамо в Къджалито ,бре и Боко тиквоча не мое да го разбие та.

 • хаха - 20:37, 29 окт.

  не бива да се напъват нещата да станат за година две / десителетие ... смятам че политиката се планира 20-30 години напред... ако македония победи българия икономически всички ще станем македонци.

 • Бpигaдиp - 19:57, 29 окт.

  Алкохолизираните ДС-агенти, изживяващи се като евродепутати, в действителност разчепкват "лaйнoтo" изcpaнo от българските окупационни корпуси, полиция и администрация във Вардарска и Егейска Македония и Тракия от 1941 до 1944 и увеличават интереса на европейците към този исторически период и случващото се на Балканите, с което правят безплатна реклама на филма още преди да бъде заснет! Дали пък македонците и евреите не са им дали по едно шише шльоковица за тази "национално-отговорни" българи за рекламната услуга? Вече не се съмнявам в бизнес и пропагандния успех на този филм и ще чакам с нетърпение да го гледам когато излезе на екран!

 • "FIROM" - 18:54, 29 окт.

  В Битоля е проведен двудневен процес през 1947г. (29 и 30 април с.г.) срещу ръководството на ВМРО в Битолско.Съдът ги обвинява за обида на „македонската чест", защото подсъдимите твърдели, че македонците са българи.За тези обвинения Окръжният съд в Битоля им налага най-тежки наказания: 1. Методи Николов Коларов, като създател на ВМРО в Битолско и главен идеолог, е осъден на смърт и конфискация на цялото му имущество; 2. Славе Тодоров Петров - на 12 години каторжен труд; 3. Благой Велев Начевски - на 15 години каторжен труд; 4. Йонче Мишков Кузманов - на 20 години каторжен труд; 5. Вангел Спасов Георгиев - на 6 години каторжна работа; 6. Лазар Атанасов Божилов - на 8 години каторжен труд; 8. Новица Георгиев Милаков - на 7 години каторжен труд; 9. Александър Тошков Лозанов - на 11 години каторжен труд; 10. Никола Методиев Коларов - на 15 години каторжна работа; 11. Петьр Паричев Динев - на 11 години каторжен труд; 12. Атанас Михайлов - на 10 години каторжен труд.

 • "FIROM" - 18:36, 29 окт.

  Закон за обида на македонската национална чест", предвиждащ до 10 години затвор за всеки, който се нарече "българин". ТОЗИ ЗАКОН В СИЛА ЛИ Е ОЩЕ?

 • "FIROM" - 18:32, 29 окт.

  Закон за обида на македонската национална чест", предвиждащ до 10 години затвор за всеки, който се нарече "българин", българският национален дух се опазва несломим и през този най-тежък период за македонските българи. Независимо от репресиите и тогава са се намирали герои, които не само са пазили непокътнато в сърцата си българското самосъзнание, но и са намирали душевната сила публично да го заявяват. Неповторима със своята смелост и съобразителност е постъпката на Тодор Манасиев, адвокат в град Щип, който кръщава родилите му се близнаци - момче и момиче - Плиска и Преслав, т.е. с имената на първата и втората българска столица. Възпитани в патриотичен дух, децата му на дело доказват, че са достойни за смисъла, вложен в имената им. През 1970 г. Плиска Манасиева е студентка трета година по славянска филология в Софийския университет. Баща й се разболява и тя се връща в Република Македония да го види. Не след дълго двамата били арестувани с обвинение: открито манифестиране на българско народностно чувство. Пред съда в Щип, юни 1970 г., двадесетгодишната нежна девойка заявява: "Българка съм и никой не е в състояние да ме разубеди. И не само аз, а и всички македонски славяни са част от българския народ. Аз не съм сама. Като мен са хиляди, които още се страхуват да излязат с българско народностно съзнание, но и това ще стане. Затова с гордост ще понеса всяка присъда за това ми убеждение.". Плиска е осъдена на година и половина затвор и изпратена в затвора в Пожаревац /Сърбия/, а баща й - Тодор Манасиев - е осъден на три години затвор.

 • дп смит и уесън - 16:11, 29 окт.

  Ааааа не не. Шуменско не... Хората в Шумен са хубави хора. Защо трябва да развалят пейзажа. Виж за Кърджали съм съгласен, но нямат работа макета в Северна България, още по-малко в Североизточна, тук сме все хубави хора. Не ни трябва измет.

 • КУКУ - 14:45, 29 окт.

  НА ВСИЧКИ МАКЕТА ДА НАПРАВЯТ ОПЕРАЦИЯ И ДА ИМ ИЗВАДЯТ РЪЦЕТЕ ОТ....Г.ЗА!!!

 • Родолюбец - 11:06, 29 окт.

  А бря макета, оти не питате бабите и дедовците ви какви са? Оти ке ви кажуват че сте българи, ама ви е по лесно да сте сръбски мекерета, каквито сте си. И докато целувате сръбсия х..й, ще видите еврочленство през задниците си. А то там мозък няма.

Напиши коментар

Коментари