петък, 04 ноември 2011, 16:05 ч.

Традиция

Архангелова задушница започва от петък вечер

BNews.bg

Архангелова задушница започва от петък вечер

Според вярващите Архангеловата Задушница е най-тежката и започва още от петък вечер. Както традицията повелява на православните християни е забранено да работят на този ден.

Утре е Архангелова (мъжка) задушница.

Празникът се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които правосланите християни отбелязват всяка година.

В този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Според вярващите Архангеловата Задушница е най-тежката и започва още от петък вечер.

Както традицията повелява на православните християни е забранено да работят на този ден.

Есенната специална молитва за покойниците е наречена на Архангел Михаил - пазителя на Рая и главен страж на Божия закон, светеца, който взема душите на мъртвите и ги пренася  до ада или рая.

Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците.

С вяра в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите,

във всеки православен храм в събота се отслужва обща панихида за починалите наши близки.

Живите отправят горещата заупокойна молитва към Бога за всеки вярващ, който е напуснал земното царство и се е пренесъл в небесното. Затова се ходи на задушница на гробища – Града на мъртвите.  На този ден над всеки гроб мъждука свещица или кандило, благоухае на благовонен тамян.

На задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки – варено  жито, сладки, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Във връзка с осигуряване на нормален превоз на гражданите за възпоменанието “Задушница”

в събота Столична община осигурява допълнителен транспорт до гробищните паркове.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Днес е Арифе - 12:59, 05 ноем.

    Денят преди Курбан байрамът се нарича Арифе или Ариф и е посветен на мъртвите. Приготвят се хляб, катми, ориз с мляко или вода и се раздава за душата на мъртвите. Ако има наскоро починал човек, в този ден колят курбан, защото вярват, че той чака. Но според религиозните правила, на Арифе не бива да се прави курбан, защото той изпреварва курбана на ония, които са отишли на поклонение в Мека и там в самия ден на байрам курбана принасят жертва.

Напиши коментар

Коментари