събота, 19 ноември 2011, 15:30 ч.

Шаш и паника

Започнали сондаж за шистов газ още от вчера?

BNews.bg

Започнали сондаж за шистов газ още от вчера?

Има голяма вероятност проучванията и сондажът за шистов газ да са започнали още вчера, алармират еколози. Те разполагат с информация за сонда в село Рогозина и за изграждането на сонда в село Голямо Пещене.

Много е вероятно проучването за шистов газ на българска територия да е започнало още вчера,

смята Борислав Сандов от "Зелените". Според него има изградена сонда в село Рогозина, което е в непосредствена близост до Генерал Тошево. Еколозите разполагат с информация, потвърдена от две чуждестранни компании, че

в момента се изграждат сонди в село Голямо Пещене, Враца.

По думите на Сандов от Direct Petroleum са заявили, че в първата четвърт на 2012 г. ще направят проучване за шистов газ у нас. Районите, където се правят проучвания, обаче са свързани с туризма и земеделието. Засегнати ще бъдат Черноморието, Добружда или Лудогорието, уверява той.

Сандов каза още, че там има огромно подземно езеро и че увреждането му ще доведе до фатални последици.

Зам.-председателят на групата на "Зелените" в Европейския парламент

Райхард Бютикофер се обяви за мораториум върху проучванията и добива на шистов газ,

докато не се изясни напълно технологията хидравлично разбиване.

Той заяви, че няколко щата в САЩ вече са обявили мораториум. Там добивът на шистов газ, който започва след Втората световна война, превръща страната от вносител в износител. Оказва се, че не всичко е чисто и че много заплахи са били пренебрегнати, посочи Бютикофер.

Припомняме, че в петък стана ясно, че правителството не е подписало договор с Шеврон за добив на шистов газ в България, но преговорите текат. Клаузите в договора ще защитят интересите на българската страна, увери Бойко Борисов.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • seven - 13:21, 23 ноем.

    Вместо да се самообвиняваме, вместо да вярваме, че положението е безнадеждно, че "няма начин", защо да не помислим, какво може да направи всеки от нас? Да предупредим колкото се може повече хора, за това което вече се случва. А пък ако се уплашим и ни обхване отчаяние, то вече сме победени.

  • 1 - 20:20, 19 ноем.

    прости българи вярват на тикват, а колкото до гъза те ще се радват много.

  • 3 - 15:53, 19 ноем.

    Вярвайте още на шайката около Боко тиквата. Проста нация сте. Поставиха ви пред свършен факт. Сега ще излязат 10-15 царвуланковци дето уж ще протестират.Тиквата ще излезе ще им каже '' Протестирайте ако искате да се върна тройната коалиция'' и всички ще се приберат по домовете. Толкова сте прости ,че в гъза да ви ебе човек пак малко ще ви е.

Напиши коментар

Коментари