понеделник, 28 ноември 2011, 13:22 ч.

Скандал

Правителствена - на прокурор за нелегални чернодробни трансплантации

BNews.bg

Правителствена - на прокурор за нелегални чернодробни трансплантации

Всяко второ дете с присаден черен дроб у нас умира. От Центъра за защита на правата в здравеопазването изчисляват, че 70 % от чернодробните трансплантации на деца у нас са неуспешни. За сравнение във водещи европейски центрове успеваемостта е 90 %.

Центърът за защита правата в здравеопазването ще сезира прокуратурата и премиера Бойко Борисов за нелегитимност на болница "Лозенец", известна като Правителствена болница, в извършването на детски чернодробни трансплантации.

Това съобщи пред журналисти д-р Стойчо Кацаров от центъра.

През последните три години от 10 чернодробно трансплантирани деца, половината са починали още през първия месец след операцията, други две са насочени за трансплантация в чужбина.

Три от починалите са бебета, каза Теодора Захариева от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

От центъра изчисляват, че 70 % от чернодробните трансплантации на деца у нас са неуспешни. За сравнение във водещи европейски центрове успеваемостта е 90 %.

По думите на Стойчо Кацаров, болница "Лозенец", няма легитимност за извършване на детските чернодробни операции. "Там няма нито един специалист, нито едно отделение по детска хирургия, няма специалист, нито клиника по чернодробна, жлъчна и панкреатична хирургия, няма разкрити имунологична и вирусологична лаборатория", аргументира се той.

От Центъра за защита правата в здравеопазването настояват на болница "Лозенец" незабавно да се отнеме разрешението за извършване на трансплантации на деца, да се направи разследване на смъртните случаи и да се освободи от длъжност доц. Любомир Спасов, който е директор на болницата.

По този повод от Министерство на здравеопазването съобщиха, че болница „Лозенец" има разрешение за извършване на всякакъв вид трансплантации на органи, предаде Дарик. 

То е подновено на 21 януари 2011 г. на базата на документи, предоставени от болницата. От ведомството обясняват, че в най-скоро време ще бъде извършена проверка на лечебното заведение от изпълнителната агенция по трансплантации.

От 2007 г. досега в правителствена болница са извършени 14 детски чернодробни трансплантации, като с летален изход са шест от тях. Това означава, че смъртността при тези операции е 43%, информират от ведомството.

От 3 февруари 2011 г. в болница „Лозенец" не са извършвани детски чернодробни трансплантации, твърдят още от министерството.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • hfij - 00:57, 29 ноем.

    Властта си има болница Лозенец. Тя отдавна не се нарича Правителствена, но по функции и предназначение е същата, каквато я помним от времето на тоталитарната държава. 781 щатни служители се грижат за здравето на хората от властта. За целта ежегодно им се отпуска държавна субсидия от около 15 милиона лева. Числото може и да не е точно, защото като много други неща, свързани с привилегии на властта се пази в тайна. С решение на Министерския съвет се определя кои лица от властта могат да се лекуват безплатно в болница Лозенец. Те могат да получат консултация със специалист или изследване, когато си искат, без да им се налага да имат направление от общопрактикуващ лекар. По същия начин без направление могат да постъпят в болницата за лечение или да получат безплатни стоматологични услуги. Независимо от това, че хората на властта получават медицинска помощ извън правилата, дейността се отчита и заплаща от НЗОК. Днес, повече от двадесет години след падането на Берлинската стена, няма никаква основателна причина за съществуването на подобно учреждение. Съществуването на това учреждение, наречено болница Лозенец, създава напълно необосновано привилегирован достъп до медицинска помощ, на определена от самите тях категория хора. На това трябва да бъде сложен край час по-скоро. Пред закона всички сме равни. Може би, когато министрите и депутатите, както и останалите висши държавни служители от администрацията започнат да се редят на опашка за направление при своя общопрактикуващ лекар, когато същите започнат да заплащат за избор на екип или им бъде отказан прием заради изчерпания бюджет, тогава ще се подобри и здравеопазването. В противен случай това е малко вероятно, защото, както е казал народът „ситият на гладния не вярва“.

  • !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - 15:43, 28 ноем.

    Много е ГНИЛА трази болница, но едва ли някои ще посмее да я разследва, защото там се вършат най-големите МЪРСОТИИ, но са под голямата шапка на управляващите, които се лекуват там без здравни осигуровки, без лични лекари, и не само те ,но и техните фамилий. Едва ли ще се намери някой толкова смел, че да изложи на показ мръсотията ,която е там!

  • QTK - 15:17, 28 ноем.

    Защо го държат още тоя суяк Спасоff,майка Ви шибана идиотска...

Напиши коментар

Коментари