сряда, 28 март 2012, 13:59 ч.

Наглите недоволни

Защо човекът, рязал пръсти, е на свобода?

BNews.bg

Защо човекът, рязал пръсти, е на свобода?

Адвокатите на Наглите скочиха срещу прокуратурата, че с лека ръка са приели показанията на Валентин Михайлов-Ихтиманския и са го пуснали на свобода, вместо и той да бъде на подсъдимата скамейка. Ихтиманския е сочен като човека, участвал в рязането на пръсти и уши на жертвите на бандата за отвличания.

Ябълката на раздора в процеса срещу Наглите се оказа защитеният свидетел Валентин Михайлов.

Защита и държавно обвинение кръстосаха шпагите на юридическите си познания във взаимни убеждения дали Михайлов е трябвало да остане само свидетел, или на база дадените от него показания и самопризнания трябва също да търка подсъдимата скамейка.

Горчив вкус оставят признанията на Михайлов, че лично е участвал в рязането на пръсти,

но е получил протекцията на държавата и сега със сменено име вероятно се пече на някой плаж - не със социални помощи, а с парите, които е получил от отвличанията, плюс бюджетни средства от данъкоплатците, заради статута си на защитен свидетел.

BNEWS.BG припомня, че Наглите отрязаха два пръста на Ангел Бончев и един на Михаил Краус. Най-зверско бе отношението към Денислав Величков, чиято ушна мида бе отрязана и доведе до обезобразяване на лицето му. .

Адвокатите посочиха,

че Ихтиманския е бил задържан заради Наглите в момент на извършване на престъпление,

но държавното обвинение изобщо не споменавало този факт. Защитеният свидетел имал солидно криминално досие още от миналия век, когато участвал в масови магистрални грабежи и убийства, за които дори лежал в затвора. 

Адвокат Илиян Василев настоя, ако има виновно лице за свободата на Михайлов, и то е прокурор, да си понесе последствията, а съдебният процес да започне отначало. Василев удари по съвестта на магистратите, като им напомни, че не трябва да включват в мотивите си името на Ихтиманския.

В противен случай, на по-късен етап някой трябва да отговаря защо свидетелят всъщност не е поъдсъдим.

Василев не пожали и прокурор Бисер Кирилов, който си направи отвод по делото срещу Наглите на 31 октомври 2011 година.

Според юриста обвинителят е участвал в сделка, за да обслужи интереси на МВР, а в освобождаването на Михайлов имало и благословия на по-висш магистрат, а именно на заместник-главен прокурор.

Поне 160 000 евро е получил от откупите за отвличанията Валентин Ихтиманския.

Това заяви след края на днешното заседание адвокатът на Митко Лебешковски - Деньо Проданов. Той уточни, че това било записано в показания, дадени от самия Михайлов пред разследващите органи.

"Освен че е освободен от наказателна отговорност, той получава и тази парична сума.

Поради смяната на името му, никой не може да предяви граждански претенции срещу него за  тези пари",

поясни още Проданов. Той подчерта, че освен тях и държавата му е осигурила съответни парични средства, след като е променила неговото име и му е дала статут на защитен свидетел.

Проданов смята, че по отношение на Михайлов делото е вече предрешено 

и вероятно няма да започне отначало въпреки теоретичната възможност за това.

Съдебната сага срещу Наглите приключва на 2 април в Софийския градски съд, когато ще бъде прочетена присъдата срещу 8-те обвиняеми.

Разкрити ли са обаче всички, които бяха инициатори и организатори на бруталните отвличания, е въпрос, на който обществото още чака отговора.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • гюзел - 13:28, 03 апр.

    наглите отново се подиграха на СЪДИИ И ПРОКУРОРИ...........ура.......до пребъде НАШАТА ТЕМИДА

  • песимист - 13:18, 03 апр.

    ДОКАТО Е ТАЗИ ПРОКУРАТУРА С ТЕЗИ ПРОКУРОРИ ОТГОВОР НЯМА ИМА.........

Напиши коментар

Коментари