петък, 04 май 2012, 13:20 ч.

Грешни пари

Точат бюджета на гърба на инвалиди

BNews.bg

Точат бюджета на гърба на инвалиди

Национално представени организации точат бюджета на гърба на хората с увреждания, обявиха от Центъра за независим живот. Много малка част от средствата отиват за подпомагане на социално уязвимите хора, а контрол от страна на държавата не е бил упражняван от 20 години.

Трябва да бъдем по-взискателни за това как се харчат данъците ни и да следим дали от разходването им има полза за обществото,

апелира Капка Панайотова, директор на Центъра за независим живот.

Твърде малка част от исканите от национално представените организации пари са насочени в полза на хората в увреждания, а анализ на техните потребности на практика няма. Липсват и ежегодни отчети пред Министерски съвет, както и достатъчна информация за легитимността и представителността на подобни формирования, алармират хората с увреждания.

Искат грешни пари от оръфания бюджет за несъществуващи културни центрове и туристически програми,

които уж интегрират хората с увреждания, а всъщност ги изолират от обществото, подчерта Нина Жишева, която се е разровила в разчетите на някои от организациите за хора с увреждания. Най-големите пера от отпусканите държавни средства се изразходват на командировки в чужбина, на членски такси в международни организации, с които фалшифите институции не поддържат контакт, както и за режийните им разходи.

Друг съществен проблем е, че тече процес на "ре-институционализация", а не на деинституционализация на социално уязвимите хора.

Всички институции за хора с увреждания, независимо дали са от стар тип или представляват дневни центрове, домове за настаняване от семеен тип или защитени жилища, са синоними на клетки, изолиращи едни хора от други.

Това е причината от Центъра за независим живот да организират протест пред Народното събрание в петък в импровизирани клетки от палатки и строителни материали.

Координаторът на европейската мрежа за независим живот за Южна Европа Петър Кичашки смята, че политиките в България за хората с увреждания са затворнически и изолационни. Според него хората с увреждания ще престанат да бъдат пасивни обекти на политиките, когато станем свидетели на социалното им включване.

Активистите са подели и кампания под надслов "Системата куца", при която символично са раздадени бастуни

на социалния министър Тотю Младенов, на зам.-кмета по социалната дейност Албена Атанасова, както и на здравния министър Десислава Атанасова. Причините за тази акция се коренят в неефективната работа на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания; в несполучливите промени в наредбата "Асистент за незавизим живот", поради които стотици хора с увреждания отпаднаха от класациите за личен асистент; както и в архаичния модел на медицинската експертиза за хора с увреждания (ТЕЛК).

Все пак здравният министър е единственият политик, който бе удостоен от Центъра за независим живот с приза "Дърво на живота".

Отличието бе присъдено заради решителните действия за прекратяване на злоупотребите, унижението и малтретирането на децата от Дома за медико-социални грижи в гр. Плевен.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • БРАВО - 15:52, 04 май

    НА МИНИСТЪРКАТА МАЙ НЕ И СА ЯСНИ МНОГО ЗАКОРАВЕЛИТЕ КРАДЦИ,КОИТО ЩЕ КРАДАТ ОТ ТАЗИ НЕЩАСТНИ ХОРА,СЛУЖИТЕЛИТЕ НЯМАТ КАПКА ЧОВЕЩИНА ДА ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ ,ДАНО ДЕСИСЛАВА ПОНЕ ПРАВИ ОПИТИ ДА ПРЕСЕЧЕ КРАДЕНЕТО.

Напиши коментар

Коментари