понеделник, 16 юли 2012, 14:59 ч.

Застрашена гора

Поголовна сеч край Златица

BNews.bg

Поголовна сеч край Златица

Преди седмици на базата на договор за аренда започнала поголовна сеч на гората край силно замърсената Златица. Молбата на заинтересованите да спасят петдесетгодишите дървета е контрактът да бъде преразгледан и да бъде спасена зеленината в обявения за гореща точка заради силното замърсяване район.

След бурните вълнения около Закона за горите, както и за евентуалното изсичане на Витоша, притеснени граждани алармираха за

поголовна сеч на гората край Златица на базата на привидно редовни договори.

По документи местността се води пасище, а там всъщност има дървета. Така се унищожава 40-годишна гора, засадена от жителите. Тя е естествен зелен пояс, който ги предпазва от сериозното замърсяване, идващо от медодобивния комбинат там. Затова са готови да излязат и да я бранят дори с пушки, ако се наложи.

Специалистите са категорични, че на тази почва могат да виреят само един вид акация и един храст. Само че от известно време те се изсичат от фирма, подписала договор за аренда. В него има заобикаляне на закона, защото е казано, че арендаторът получава земята в състоянието, в което е, и не може да я използва за друго, освен за това, за което е наета.

Пренебрегнат е и фактът, че районът е обявен за гореща точка заради силното замърсяване и повишения здравословен риск.

Местната власт реагирала адекватно и свикала извънредно заседание, на което всички гласували да се спре изсичането. Но така проблемът е решен само временно, защото някой в министерството в началото на декември е подписал съвсем реален договор, при това за над 15 хиляди декара в различни райони.

Подобно изсичане било забелязано и през октомври-ноември миналата година в гора, попадаща в Натура 2000.

Направени били проверки, но още не са хванати виновниците. Местните се притесняват, че никой не се грижи да облагодетелства този силни замърсен район и липсва контрол.

Затова движение "Модерна България" и "Коалиция за устойчиво развитие" обединиха усилия и смятат да отправят няколко предложения на властта. Според тях Министерството на земеделието трябва

да представи в публичен регистър договорите за аренда

заедно с контакти на представител на земеделското министерство, както и на човека, на който се предоставя земята. Другата идея е тези договори да се публикуват един месец преди влизането им в сила, за да има време да се реагира при някаква нередност.

Исканията ще бъдат изпратени едновременно до министъра на земеделието Мирослав Найденов, до парламентарната комисия по земеделие и до премиера Бойко Борисов.

"Доста по-лесно е да те чуят, когато блокираш Орлов мост, но трябва да спрем да мислим за столицата като за град-държава и да се сетим, че има хора и извън нея",

призова Емил Георгиев от движение "Модерна България. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • филип - 00:55, 19 юли

    1. г-жа Дамяновска е от хората , които редовно посягат на тези акаций и затова сега е против изсичането им от други хора. 2.никога през последните 35-40 години , никой не е засаждал каквото и да било там . 3. г-ца Чолакова изрече абсурда , че от около 60 години хората не са виждали там дори тревичка , защото не се е запознала с факта , че там са били прекрасни ливади унищожени с времето от комбината но преди 45години .

Напиши коментар

Коментари