сряда, 05 септември 2012, 8:57 ч.

Черна дата

Трагедията „Илинден“ – три години по-късно

BNews.bg

Трагедията „Илинден“ – три години по-късно

Точно преди празниците си припомняме за ужасната трагедия, при която корабът "Илинден" потъна в Охридското езеро. Тази сряда се навършват точно три години от ужасната трагедия, отнела живота на 15 български туристи.

На днешната дата страната ни има неприятен повод да се сети за прекрасното македонско езеро в Охрид. Тази сряда се навършват точно

три години от ужасната трагедия, отнела живота на 15 нашенци.

Корабът "Илинден" с 50 туристи на борда се отправя към манастира "Свети Наум", но за 15 души това пътуване се оказва последното в живота. Плавателният съд потъва за минути на 200 м. от брега.

Няколко месеца българските семейства преговаряха за изплащането на сумата, която се полага след сключена с македонска компания, застраховка.

За случилото се в Македония миналата година бяха осъдени двама души - капитанът Сотир Филевски и хърватинът Бранко Баич.

Според магистратите Филевски не се бил придържал към наредбите за корабоплаването, без да помисли, че качването на борда на повече туристи от препоръчителното може да бъде опасно. По същия закон бе наказан и Баич.

В началото на месец април тази година Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди по делото за потъналия кораб.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари