неделя, 23 септември 2012, 11:14 ч.

В царството на леда

Строим нов параклис на Антарктида

BNews.bg

Строим нов параклис на Антарктида

Нов български параклис ще издигне поредната българска антарктическа експедиция, съобщи ръководителят проф. Христо Пимпирев.

Старият ни параклис "Св. Йоан Рилски" е в плачевно състояние, така че тази година смятаме да построим нов на място, което е видно от целия залив.

Параклисът ще бъде оборудван според каноните на Българската православна църква, посочи Пимпирев пред "Двери.бг".

Средствата за новия православен храм ще отпусне дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет и от дарения.

Единственият православен храм на Антарктида е в руската база "Белингсхаузен" на остров Ватерло, осветен през 2004 г. Нашият параклис обаче е първият православен храм на Ледения континет, построен година преди руския - през 2003 г.

След 50 г. сме планирали да има градове на Антарктида и там да живеят хора,

каза още Христо Пимпирев. Въпросът е бил обсъждан на съвещание на Съвета на мениджърите на национални антарктически програми и на съвещание на Научния комитет за антарктически изследвания, които се проведоха в Портланд, САЩ.

От "Двери" поясняват, че първият параклис в българската полярна станция е построен по инициатива и с дарения, събрани от фондация „2000 години Рождество Христово” по повод големия християнски юбилей. Протодякон Любомир Братоев освещава мястото за построяване на параклиса още през 2001 година. За съжаление, поради липса на средства материалите, закупени след консултация с проф. Хр. Пимпирев, не можаха да бъдат транспортирани до Ледения континент и затова полярниците издигнаха временна постройка, в която има няколко икони, включително на св. Йоан Рилски, и кандило.

Там сега са и камбаните, изработени специално от ктитори от Смолян, и многобройната утвар от дарения. А с материалите, които бяха закупени от фондацията, ще бъде построен параклис в България.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1 - 14:11, 23 септ.

    За откриването на параклиса,слънцето наше требе да се облече по-дебело.

  • baba znae - 14:07, 23 септ.

    в Антарктида строим параклиси, а в България ракетни площадки(минарета)

Напиши коментар

Коментари