вторник, 10 декември 2013, 7:55 ч.

На аукцион в Русия

Обявиха за продан изба "Розова долина"

BNews.bg

Обявиха за продан изба "Розова долина"

Винарната "Розова долина" в пловдивското село Баня е обявена за продан в Руския аукционен дом. Началната цена, от която тръгва наддаването, е 5 153 414 евро. Любопитна подробност е, че в надзора на дружеството влиза зам.- министърът на икономиката, който отговаря за туризма - Бранимир Ботев.

Винарната "Розова долина" в пловдивското  село Баня е обявена за продан в Руския аукционен дом. Началната цена, от която тръгва наддаването е 5 153 414 евро, показва справка на BNews.

Сред предимствата за инвеститорите се посочват огромния потенциал на винарната за развитие на винен и СПА туризъм, заради минералния извор в селото. Интерес за руския пазар ще бъде неговата продукция на бренди, напитка с която България е позната в Русия още от соцвремената, така и с абсолютно непознати първокласни и редки колекции от вина.

Винарна "Розова долина" се представлява от Петър Краев Герджиков, бивш съветник от НДСВ в Пловдив. 

В надзорния съвет на дружеството пък влиза Бранимир Ботев, който е зам -министър на туризма в кабинета Орешарски, показва справка в търговския регистър.  

Може би този факт хвърля светлина върху едно изречение от визитката на винарната, публикувана в сайта на руския аукцион. В нея се казва, че избата "има абсолютна подкрепа от правителствените и държавни структури и лобиране за интересите й както в България, така и в чужбина." Освен това се съдържа и обещание за частичното или пълно възстановяване на стойността на предприятието за сметка на средства от еврофондовете.

Зам.-министър Бранимир Ботев очевидно се намира в конфликт на интереси, бидейки член на наздора.  Според закона за конфликт на интереси той е в кръга на публичните личности, на които законът забранява да заемат други длъжности, когато е налице частен интерес. Другите участници в него са "Шато вале де Роз" ЕООД и кипърската "Саут Дистилърс лимитед".

Поставянето на винарната в Баня на тезгяха в Русия не е случайно.

Дружеството е теглило кредит срещу залог на предприятието и негови активи в размер на 4.3 млн. лева от Първа инвестиционна банка. 

Освен в царското село Баня, винарната разполага с още две предприятия за производство и съхранение на вино - в с. Московец и Карлово. Миналата година се появиха слухове, че интерес към избата в Баня има Симеон Сакскобургготски, който щял да  купи винпрома с кредит, обезпечен с ипотекирането на двореца на царя в града.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • патриот - 09:33, 10 дек.

    Първо Баня е ГРАД,А НЕ СЕЛО!!!!!! второ ТОЗИ ГЕЙ Бр.Ботев -зам. министъра е абсолютен некадърник!

  • аз - 09:00, 10 дек.

    Тези простаци майка си ще продадат

Напиши коментар

Коментари