сряда, 08 януари 2014, 14:13 ч.

Опасна химия с изтекъл срок

Девня в бедствено положение заради "Полимери"

BNews.bg

Девня в бедствено положение заради "Полимери"

За период от 30 дни от утре на територията на Девня в "Полимери" ще бъде обявено частично бедствено положение, заради съхранението на опасни химикали извън законовия срок. Целта е да бъде намален рискът от екологична авария.

От утре на територията на предприятието "Полимери", което е на територията на промишлената зона на Девня, ще бъде обявено едномесечно частично бедствено положение.

Причината е, че химическият гигант, обявен в несъстоятелност, съхранява опасни химикали по-дълго от законовия срок. Целта е да бъде намален рискът от екологична авария и да бъдат предприети действия за осигуряване на безопасност и сигурност на населението, обяви кметът на община Девня Атанас Кузев.

Със съгласието на общинските съветници утре общината започва прехвърлянето на химикала в безопасно съоръжение, като операцията ще бъде платена от общинския бюджет.

По думите на кмета проблемът с предприятието е от две години.

"Дадох достатъчно време на всички, на институциите и на собственика да свършат това, което им е работата", коментира Кузев и добави, че не иска да напада никого.

Не можем да чакаме да се случи най-лошото и по тази причина общината ще направи необходимото със своите възможности, обясни кметът.

Той допълни, че похарчените средства за обезопасяване на територията на предприятието, общината ще търси от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари