четвъртък, 17 март 2016, 8:40 ч.

Дали това е форма на корупция?

Георги Готев: Кристалина Георгиева харчи европейски пари, за да се конкурира безсмислено с Бокова

BNews.bg

Георги Готев: Кристалина Георгиева харчи европейски пари, за да се конкурира безсмислено с Бокова

Снимка: Glasove.com

Както е известно, британците са много придирчиви на тема как се харчат парите на данъкоплатеца.


„Направих си труда да съставя пълен списък на пътуванията на Георгиева и от него личи много ясно, че тя води кампания. Тоест използва средства на ЕС за свои лични цели и амбиции.“ Това казва в интервю за „Гласове“ известният български журналист Георги Готев, заместник главен редактор на сайта EurActiv.com в Брюксел. По думите му Георгиева си подготвя почвата първо в чужбина, вместо да го направи в родината. „Само за това си заслужаваше премиерът Бойко Борисов да й натрие носа“, коментира Готев и пояснява: „Едно американско издание в Брюксел, „Политико“, водеше открита кампания за Георгиева. Може би затова в средите на ЕС погрешно си мислеха, че тя ще бъде кандидатът на България. Дълбоко се съмнявам министър Даниел Митов да работи в подкрепа на избирането на Бокова.“

 

- Неотдавна в сайта на британския "Сън" бе публикувана статия за Кристалина Георгиева, на която никой в България не обърна внимание.Самото ѝ заглавие е интригуващо: "Странстващ" еврократ профуква пари за 16 задгранични командировки и за срещи със знаменитости като Шакира. Вие в течение ли сте, може ли да се нарече случилото се скандал?

 

- Честно казано, видях със закъснение тази статия в британския таблоид. Но темата ми е позната.

 

Аз първи написах в EurActiv, че британски евродепутат е задал писмен въпрос на Комисията във връзка с пътуванията на Георгиева в чужбина, повечето от които никак не изглеждат свързани с нейния ресор.

 

Както е известно, британците са много придирчиви на тема как се харчат парите на данъкоплатеца.

 

- Как ви се струва характеристиката, която авторът на статията Хари Коул ѝ прави? Той я нарича „несръчен еврократ, който не успя да спре пропиляването на 5,02 млрд. паунда на данъкоплатците, обиколи света, за да се среща със знаменитости и любимци на ООН“…

 

- Не ми се коментира стилът на британските таблоиди. Те са като нашите жълти вестници, даже са по-лоши. Но са изключително влиятелни, те формират общественото мнение. Затова има опасност британците да сторят глупостта да гласуват за излизането на страната си от ЕС.

 

Използваните квалификации са на съвестта на автора. Но той е намерил повод да зачекне темата за бюджета на ЕС, който често не се харчи по най-добрия начин, за което се досещаме дори и ние българите, като нова страна членка и като нетен бенефициент. Ако се поставим на мястото на нетните донори, никак няма да ни харесва тези пари да се харчат с лека ръка.

 

- Кристалина Георгиева отговаря за бюджета на ЕС, възлизащ на почти един трилион евро за седем години. В статията се твърди, че част от тези пари отиват за задграничните командировки на българския еврокомисар. В статията не се казва директно, но се подразбира, че на практика тя харчи пари на европейския данъкоплатец за личната си кампания за генерален секретар на ООН…

 

- Аз си направих труда да съставя пълен списък на пътуванията на Георгиева и от него личи много ясно, че тя води кампания. Тоест използва средства на ЕС за свои лични цели и амбиции.

 

Дали това е форма на корупция? Вашият отговор е също толкова добър, колкото и моят. Известно ми е също, че колегите й комисари отдавна са забелязали това, а някои са недоволни, защото тя им влиза в ресорите.

 

Например комисарят по развититето Невен Мимица и комисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидес почти не могат да видят чужбина, защото Георгиева им взема всичките по-важни командировки.

 

- Публикувано е цялото писмо на близкия до Дейвид Камерън британски евродепутат от торите Дейвид Кемпбъл Банерман, който задава въпрос до Комисията по каква причина използва европейски пари за личната си кампания в нарочно питане в Европейския парламент. Този факт коментира ли се в Брюксел и как изглежда това в очите на колегите на Георгиева, а и и на публиката като цяло?

 

- Не е лесно да критикуваш Георгиева, защото тя е много могъща – отговаря за кадрите. Така че критиките към нея са винаги тихичко на ухото.

 

Може би затова статията, в която цитирах Кемпбъл-Банерман, е сред най-четените, които сме публикували напоследък.

 

В момента на Георгиева не й е лесно, защото е лузър в тази битка, която се опита да води по подмолен и бих казал подъл начин. Защото тя познава добре Ирина Бокова, която е не само официалната, но и естествената кандидатура на България, и не биваше да се опитва да й забие нож в гърба.

 

- Допускате ли, че изложените факти в „Сън“ могат да доведат до сериозни последици за Кристалина Георгиева?

 

- Допускам, че тя ще си намали пътуванията в чужбина.

 

- Ще ви помоля да се върнем към т.нар. „кампания“ на Георгиева за шеф на ООН. Как се тълкува тя, при положение че българското правителство, макар и неохотно, потвърди кандидатурата на Ирина Бокова?

 

- През ноември зададох въпрос на говорителя на комисията Маргаритис Скинас дали Георгиева е информирала шефа си Жан-Клод Юнкер за намерението си да води кампания за поста генерален секретар на ООН. Той ми отговори, че двамата са обсъдили възможността този въпрос да възникне.

 

Още тогава ми направи впечатление, че Георгиева си подготвя почвата първо в чужбина, вместо да го направи в родината. Само за това си заслужаваше премиерът Бойко Борисов да й натрие носа.

 

Едно американско издание в Брюксел, „Политико“, водеше открита кампания за Георгиева. Може би затова в средите на ЕС погрешно си мислеха, че тя ще бъде кандидатът на България.

 

- Има ли база за сравнение между Георгиева и Бокова – имам предвид реалните шансове пред едната и другата да оглавят ООН.

 

- Няма база за сравнение между двете. Бокова е дипломат от висока класа, точно какъвто е необходим за най-високия пост в ООН. Георгиева е икономист.

 

И още една важна подробност. Георгиева просто беше номинирана за комисар, докато Бокова беше веднъж избирана и втори път преизбирана за генерален доректор на ЮНЕСКО от същите 196 държави, които ще я изберат и за генерален секретар на ООН.

 

Георгиева и Бокова по време на двойната кампания

 

- Казахте, че Георгиева и Бокова се познават. Какви са отношенията между тях?

 

- Ще кажа нещо, което е много показателно. Комисията е най-големият донор на средства в света. Георгиева направи всичко възможно УНИЦЕФ, втората по големина агенция на ООН, да получи стотици милиони евро, но не отпусна нито стотинка на ЮНЕСКО, най-голямата агенция.

 

Ако съм евродепутат, ще проверя по-скоро как са харчени тези средства, отколкото командировките на Георгиева.

 

- Въпросът има и морална страна – не дължи ли Кристалина Георгиева обяснение не само пред самата ЕК, но и пред българите за поведението си?

 

- Даже не мога да си представя как се чувства и с какво лице се явява пред медиите. Но тя го прави.

 

- Вашата прогноза – ще има ли развитие този скандал? Къде, как, чрез кого?

 

- Около Георгиева имаше една група хора, които силно се демотивираха след решението на премиера да потвърди кандидатурата на Бокова.

 

Надявам се да секне негативната кампания срещу Бокова, която тези хора ръководеха. В противен случай целта може да бъде само една – да се провали реалният шанс България да получи поста само за да може Георгиева да получи някакъв вид удовлетворение.

 

Борисов винаги е бил "гръб" на Георгиева, но в крайна сметка правителството му все пак издигна кондидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН. Изводът, доколкото може да е логичен: Боков не подкрепя Кристалина Георгиева за ООН.

 

Но искам да кажа още нещо. Дълбоко се съмнявам министър Даниел Митов да работи в подкрепа на избирането на Бокова. 

 

Ще повярвам, че правителството подкрепя Бокова, ако отзове Стефан Тафров от поста посланик в ООН. Цялата му дейност около 70-ата годишнина на ООН, когато Кристалина Георгиева и Бокова бяха по едно и също време в Ню Йорк, беше в подкрепа на Георгиева и в ущърб на Бокова. Той е заявил своите пристрастия пред всичките си чуждестранни колеги и сега те няма да му повярват, ако започне да се преструва, че подкрепя Бокова.

 

Източник: Гласове

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • възмутен - 10:45, 17 март

    тази тъпа комунистка сталинка се оказа голямо животно.не че другата е много симпатична, но е единствената печеливша кандидатура

  • КриСталинка - 09:48, 17 март

    Споко, бе! Просто си развявам пръдднята по света... Не разбрахте ли, че ще съм новият ви президент от тази есен, а? ;)

Напиши коментар

Коментари