вторник, 27 март 2018, 9:30 ч.

Такива си ги избирате/ме

СРАМ за ГЕРБ: Депутатът-убиец се оказа и далавераджия! Продал фирма с 200 бона дълг към държавата на…

BNews.bg

СРАМ за ГЕРБ: Депутатът-убиец се оказа и далавераджия! Продал фирма с 200 бона дълг към държавата на…

Депутатът от управляващата партия ГЕРБ Димитър Гамишев получи вчера условна присъда за убийството на човек при пътен инцидент от 2014 г. Междувременно е успял две години по-рано да продаде своя фирма с близо 200 хил. лв. задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч. Присъдата на Гамишев, чийто имунитет бе свален миналата година по искане на главния прокурор, беше съобщена вчера от Окръжния съд в Благоевград. За прехвърлянето на задлъжнялата фирма на Гамишев стана известно на фона на обещанието на финансовия министър за "ежедневна битка със злоупотребите с ДДС" и предотвратяване прехвърлянето на дългове на малоимотни и безимотни граждани.

Вчера от централата на ГЕРБ отказаха коментар по случая, пише Сега. От Националната агенция за приходите (НАП) нееднократно заявяваха, че продажбата на задлъжняла към бюджета фирма на малоимотно лице не би трябвало да е възможна. Но се оказва, че депутатът Димитър Гамишев е успял да се възползва от вратички в системата. Малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев в края на април 2016 г., Гамишев продава своята фирма "Гамишев - НКБ" ЕООД на "Файнест Асошиътс" ЕООД, разказа в неделя сайтът "Бивол". Самата фирма "Гамишев - НКБ" ЕООД е в списъка на големите длъжници на НАП, без имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лв. Купувачът на активите на фирмата е с капитал от 2 лева, регистриран е в Ловеч на ул. "Шипка" 5А. Според Търговския регистър неин собственик е Георги Михайлов Георгиев, който управлява 93 фирми и е собственик на 53 дружества с дългове за стотици хиляди, съобщи "Бивол". На адреса на "Файнест Асошиътс" в Ловеч на ул. "Шипка" 5А са регистрирани общо 23 фирми, се казва още в публикацията.

Фамилията на депутата от ГЕРБ е сред строителните предприемачи в Гоцеделчевско и според публичните регистри фирмата "Гамишев - НКБ" декларира оборот от 3.5 млн. лв. за 2015 г. През годините съпругата и снахата на депутата печелят европейски проекти съответно за близо 400 хил. лв. и 300 хил. лв. за реставриране на къщи за гости в с. Гайтаниново и в с. Лещен, пишат от "Бивол".

Според декларация на Гамишев от 2017 г. пред Сметната палата обаче той се води собственик единствено и само на половин нива в село Гайтаниново. А фирмите "Боро Травел-10" ЕООД и "БОРО Травел-99" ЕООД и 50% от "Еколукс Гайтаниново" ООД са собственост на съпругата му Боянка Гамишева.

При тези данни не е известно защо данъчните не са проверили сделката и как е осъществено вписването в Агенцията по вписванията. Преди дни финансовият министър Владислав Горанов коментира, че в неговото министерство отдавна се водел дебат как да се ограничат злоупотребите с прехвърляне на задлъжнели към държавата фирми на малоимотни лица. "Имаме ангажимент преди вписване да се извършва проверка от страна на НАП. Работим упорито в тази посока. Ако видите резултатите по години, в последните години този проблем изключително намалява, въпреки че далеч не е изчерпан", каза още той. Миналата седмица Гражданско сдружение "Боец" обяви, че заради несъбираеми данъчни борчове само от ДДС хазната е обедняла с 5.4 милиарда лева за последните няколко години.

ПРИСЪДА

Две години условно и забрана да шофира три години получи на първа инстанция депутатът Димитър Гамишев. Случаят от ноември 2014 г. в хаджидимовското село Копривлен, още преди Гамишев да влезе като депутат от листата на ГЕРБ. Тогава той блъсна с автомобила си пресичащ пътното платно мъж, който почина. За да бъде гледано делото, миналата година главният прокурор поиска имунитета му, а депутатът се отказа доброволно от него. "Тази сутрин моят защитник входира заявлението, с което ще обжалваме решението на окръжните магистрати. Има неуважени пропуски, които въздействат върху съдебния процес", е заявил вчера депутатът, цитиран от Дарик радио.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1 - 08:56, 28 март

    Observer,наградата му ще е по-голяма,за какво мислиш,посланика ни в Русия,беше извикан от бмб.

  • Observer - 10:40, 27 март

    Това звучи като награда за този ерзац политик, а не като присъда....

Напиши коментар

Коментари