понеделник, 11 май 2020, 8:30 ч.

Едни се борят за спасение, други я закопават

Убиват бизнеса с нови данъчни промени под маската на корона вируса

BNews.bg

Убиват бизнеса с нови данъчни промени под маската на корона вируса

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската стопанска камара.

Докато едни се опитват да спасят икономиката в условията на пандемия, други се опитват да я закопаят. Недомислени данъчни промени, зад маската на проектозакона за здравето, товарят българския бизнес с непосилни разходи, които може да затворят ключови български предприятия. Вместо средствата да се похарчат за заплати, те ще отидат ударно за видеонаблюдение в акцизни складове, което най-вероятно е изключително важно в битката срещу COVID 19.

За това алармират големият български бизнес в лицето на Българската петролна и газова асоциация, Националната лозаро-винарска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската стопанска камара. Те бият тревога в становища до премиера Борисов, шефката на НС Цвета Караянчева и председателите на ключовите парламентарни комисии.

Оказва се, че с проекта на Закон за здравето, който трябва да урежда последствията от епидемията след изтичане на извънредното положение  се предлагат промени в данъчните закони. Излиза, че точно в момента, който държавния бюджет е като продънена каца, управленците ни удрят с драконовски мерки онези, които го пълнят най-много.

Конкретните текстове, скрити в преходните и заключителните разпоредби (б.р. може би с надеждата, че няма да се видят) се променят Закона за акцизите и данъчните складове, за корпоративното облагане и в спешен порядък въвеждат утежнени изисквания към складовете и лицензирането им.

Засегнати са лозаро-винарския бранш, който и без това регистрира до 25 на сто спад в оборотите, търговията с горива, където продажбите са спаднали средно с 50 % и с цигари, където се отчита намаление с 20 на сто – всички тези, които са най-големите данъкоплатци.

Българското земеделие също ще пострада, тъй като то разчита на големите производители, за да реализира своята продукция.

С поправките се намаляват драстично сроковете за въвеждането на системи за видеонаблюдение и контрол във всички акцизни складове на територията на страната, които произвеждат или съхраняват алкохол, тютюневи изделия и горива. На практика, законопроектът предвижда съкращение наполовина (от 6 на 3 месеца) на срока за внедряване на системи за видеонаблюдение и контрол в тези складове. Така за съвсем кратък период над 300 данъчни складове в България ще трябва едновременно да инвестират и да се снабдят със специфична по своя характер апаратура от ограничен кръг от доставчици. Засегнати са не само фирмите от сектора на горивата, каквото впечатление остана в обществеността, а и производството и съхранението на всички акцизни стоки като тютюневи изделия, алкохолни напитки и вино. Там заетите са десетки хиляди.

Основния проблем, според бранша, са на първо място непосилните срокове, но и факта, че  фирмите от сектора ще разберат окончателно какви точно системи за видеонаблюдение трябва да проектират, закупят, инсталират, изпробват и въведат в експлоатация в деня, в който ще започнат да текат тези съкратени срокове.

Според браншовите и бизнес организациите същестува реална заплаха предприятия да свият дейността си или напълно да затворят, приходите от данъци драстично да намалеят, а работещи да останат безработни и на плещите на социалната система.

Всички те са единодушни, че промените не бива да бъдат приемани в този вид. Въвеждането на видеонаблюдение в акцизните складове въобще не се поставя под въпрос, но трябва да се осъществи в условията на предвидимост, в разумни срокове и без да се застраши функционирането на акцизния сектор в и без това сложната икономическа обстановка, посочват от КРИБ.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Claudia Klein - 09:22, 11 септ.

    Здравейте и добре дошли в Spotlight Global Financial Services, Казвам се Клаудия Клайн, аз съм кредитор, а също и финансов консултант. Имате ли остра нужда от финансово укрепване? Имате ли нужда от заем за различни цели? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма чрез | spotlightglobalservices@gmail.com | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +4915758108767 | и имате заем в сметката си в рамките на 24 часа, защото ние предлагаме отлични услуги по заема по целия свят. Ние предлагаме всички видове заемни услуги (Личен заем, Бизнес заем и много други), предлагаме както дългосрочни, така и краткосрочни заеми, а също така можете да заемете до 15 милиона евро. Моята компания ще ви помогне да постигнете най-различни цели с широка гама от заемни продукти. Знаем, че получаването на легитимен заем винаги е бил огромен проблем За хората, които имат финансови проблеми и се нуждаят от решение на тях, много хора се затрудняват да получат заем от собствените си капитали от местните си банки или други финансови институции поради висок интерес процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг / доход, нисък кредитен рейтинг или някакви други причини. Няма повече време за изчакване или стресиращи банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да завършите транзакциите си, когато и където и да ви е необходим. Ние предоставяме услуги за заем от 24 часа от световна класа. За запитвания / въпроси? - Изпратете имейл до | spotlightglobalservices@gmail.com | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +4915758108767 | Вашето семейство, приятели и колеги не трябва да знаят, че имате малко пари, просто пишете ни и ще получите заем. Вашата финансова свобода е във вашите ръце!

Напиши коментар

Коментари