понеделник, 01 февруари 2021, 15:00 ч.

"Еднорогът" е 50 години

Откриха човек с уникален имунитет към коронавируса

BNews.bg

Откриха човек с уникален имунитет към коронавируса

Вирусологът Стюарт Тървил открива нещо удивително в лаборатория си с висока степен на сигурност, където отбрана група изследователи изследват почти денонощно кръвни и други проби с Ковид-19, пише електронното издание на в. "Гардиън". 

"Прекрасен имунологичен еднорог", казва Тървил, преподавател в университета на Нов Южен Уелс. "Открихме го, докато анализирахме проби от кръвна банка на Червения кръст с кръв от хора, прекарали Ковид-19. И открихме най-невероятната реакция на Ковид, на която сме попадали", каза той.

"Еднорогът" е 50-годишният Деймиън, баща на три деца от Нов Южен Уелс, който през март миналата година проявява симптоми на Ковид-19. Симптомите му са достатъчно сериозни, за да отиде в спешно болнично отделение, където му подават кислород. В същия ден обаче го изписват и го изпращат у дома. Удивителното е, че го тестват за коронавируса със златния стандарт в тестовете - Пи Си Ар, но резултатите за Ковид-19 са отрицателни.

"Когато първоначално го диагностицират, не могат да открият вируса в назофаринкса", казва Тървил. "Продължават да му правят Пи Си Ар тестове, но те са все отрицателни. А мъжът им повтаря - Вижте, болен съм, синът ми също е заразен, трябва и аз да съм заразен. Едва тогава те проверяват кръвта му и в серума откриват вируса. И се натъкват на най-невероятния имунен отговор".

Повечето хора с Ковид-19 развиват приличен имунен отговор. Но неговият е 100 до 1000 пъти по-добър, казва Тървил. "Вече осем-девет месеца, откакто човекът се е заразил. И той все още е сред един процент от хората с най-ефективен имунен отговор, което означава, че бих искал някога успеем да направим ваксина, която да имитира неговата имунна реакция", казва Тървил. Според него защитата на мъжа срещу новия коронавирус ще започне да намалява едва след едва-две години.

Обикновено хората със силен имунен отговор на Ковид-19 се озовават в интензивните болнични отделения. При много от тях се получава т.нар. цитокинова буря, която предизвиква толкова агресивна защитна реакция, че цитокините атакуват не само вируса, но и клетките на кръвоносната система и органите на организма, което води до унищожаването им и понякога до смърт. Но по някаква причина имунният отговор на Деймиън, макар да е достатъчно силен, не води до цитокинова буря. Освен това той не отслабва с времето и това го прави уникален.

"Това е нещо, върху което ще трябва да поумуваме", казва Тървил.
Когато лекарите го информират за находката, Деймиън предлага да сътрудничи на медицинските изследвания. Мъжът вече петнадесет пъти е дарявал кръв и плазма.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари