сряда, 21 април 2021, 11:00 ч.

Любопитно

Как да разбираме коефициентите и как букмейкърите ги определят?

BNews.bg

Как да разбираме коефициентите и как букмейкърите ги определят?

Ако сте спортен почитател или познавате спортни почитатели, които имат афинитет към правенето на прогнози, то няма начин да не сте чували мистичната дума - коефициенти и има причина това да е така. Всеки един букмейкър предоставя една малко по-различна възможност за забавление, събуждайки в нас стратегическото и аналитично мислене. Ако трябва да обясним каква точно е връзката между спортните фенове и букмейкърите, нека си представим, че вместо една доста скъпа и успешна индустрия, срещу нас стои човек с аргументи и доводи защо неговият отбор ще победи вашия, както и обратното.

Представете си, че най-накрая правите бас и за подсилването на удоволствието, поставяте и сума като залог. В най-груби и общи линии, това е функцията на всеки един известен оператор за спортни прогнози. Той има едно мнение и е готов да заплати, ако е сбъркал. А именно изчисляването на печалбата става с помощта на коефициентите. Редица фенове никога не се замислят как точно се създават същите коефициенти, а и защо да го правят, все пак букмейкърът често може и да греши, а тези грешки означават и победа за играчите, но нека се задълбочим малко.

Ще забележим, че в целия си съзнателен живот правим прогнози за абсолютно всичко. Дали ще ни стигне бензина до следващата бензиностанция, дали ще отидем на време за работа и още много други. Дори хвърлянето на зара има 6 възможни страни, от които само една ще се изпълни. Няма как да не използваме добрата стара математика, за да демонстрираме начина за изчисление на същите. В много случаи имаме точно два изхода за прогнозиране на едно житейско събитие - няма да се случи и ще се случи.

Те най-често се определят като 0 - няма да се случи и 1 - ще се случи. Когато прочетем анализ и попаднем на шанс 9/1, какво означава той? Изчислението се прави с уравнение от този вид 1 / (9+1) = 0.10 или накратко 10% шанс за успех. Ако имаме 1/1, тогава уравнението ще изглежда 1 / (1+1) = 0.5 или 50% шанс. При 1/4 - 4 / (4+1) = 0.8 или 80% шанс. Реално погледнато, повечето букмейкъри използват десетична запетая, за да може изчислението да става и малко по-лесно и бързо. При коефициент 9.0 и залог от 1 лев, формулата ще представлява следното (9.0 х 1) - 1 = 8.

Сигурни сме, че най-вероятно този вид изчисления са малко объркващи, но нека обърнем внимание и на следващия въпрос: как един букмейкър определя коефициентите? Отново ще трябва да говорим за математика, но няма да даваме примери. Всеки един оператор разполага с достатъчно специалисти в статистиката, които до голяма степен анализират поведението на отборите, следят представянето им и превръщат любимия ви спорт в числа - не е много справедливо от тяхна страна, но още в началото казахме, че всичко се крие в математиката. Сериозният анализ им позволява не само да дават шансове за успех, но и да създават въпросните коефициенти.

Тук обаче идва и добрата новина, след като никой няма контрол, а и спортът е пълен с обрати, тяхната статистика е също толкова примерна, колкото и вашите прогнози. Представете си спорта като една лека форма на прогнозата за времето - всичко звучи много убедително, докато не дойде следващия ден. Спортът е точно толкова жив организъм и никой не знае какво може да се случи на терена, а ако говорим за футбол, където имаме 22 играча, променливите стават не само твърде много, но и почти невъзможни, следователно всичко е само ориентир и грешките се плащат, а грешките във ваша полза са най-доброто, което може да се случи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари