петък, 20 август 2021, 14:30 ч.

Ще се разглежда на ново

ВКС промени присъди за смъртта на 14-годишно момче при зъболекарска интервенция

BNews.bg

ВКС промени присъди за смъртта на 14-годишно момче при зъболекарска интервенция

Подсъдими по делото са трима доктори

Върховният касационен съд/ВКС/ частично отмени, измени и потвърди присъдата на апелативния съд за причинена по непредпазливост смърт на 14-годишно момче при зъболекарска интервенция, предаде БТА.

Подсъдими по делото са д-р Валентин Павлов - стоматолог в дентален център, д-р Венета Павлова - управител на центъра, и д-р Йоанна Филипова - анестезиолог. Тримата са били осъдени на първа инстанция на три години условно, но апелативният съд изцяло е оправдал д-р Павлов, като е намалил наказанието на д-р Венета Павлова, както и на д-р Филипова на една година условно.

Делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав на апелативния съд в частта, в която е утвърдено осъждането на подсъдимата Павлова.

Съставът на ВКС посочва, че в частта от въззивната присъда относно оправдаването на Валентин Павлов и частичното такова на Йоанна Филипова, въззивният съд е подложил на собствен анализ цялостната доказателствена съвкупност и обстойно го е обективирал в мотивите към атакуваната присъда.

ВКС посочва, че Филипова следва да бъде призната за невиновна и оправдана за това, че не е приложила на изпадналото в състояние на "малигнена хипертермия" момче, антидота "Дантролен". Причините са, че зъболекарската клиника не може да разполага с лекарствения препарат; липса на възможност в България за предварително установяване на състоянието "малигнена хипертермия" чрез съответното изследване; липсата на нормативно задължаване на заведенията, в които се провежда анестезия със "Севоран" да разполагат с антидота "Дантролен" и "липсата на воля от компетентните органи за адекватното разрешаване на тези въпроси, независимо от предприетите още през 2016 г. активни действия от страна на Дружеството на анестезиолозите в РБ в тази насока."

Според върховните съдии са допуснати съществени процесуални нарушения от апелативния съд в частта, в която е потвърдено осъждането на подсъдимата Павлова. Те са свързани с нарушения при проверката и оценката на доказателствените източници, а така също и при липса на мотиви.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари