понеделник, 06 декември 2021, 18:00 ч.

Любопитно

Как информацията и анализите променят начина, по който гледаме на спорта?

BNews.bg

Как информацията и анализите променят начина, по който гледаме на спорта?

Светът на спорта съвсем не е такъв, какъвто беше миналия век. Той дори не е такъв, какъвто го помним от преди едно десетилетие. Разбира се, няма как влияние да не оказват новите технологии. Те обаче не са единственият променлив фактор в спортния свят. Появата на спортните залози, които покачват адреналина за зрителите, както и новите опции за гледане на мачове на живо, са част от голямата промяна.

Не трябва да забравяме и анализите и силата на информацията. Между другото, самите букмейкъри – световни и лидери на национално ниво, каквито са Efbet Bulgaria – също се възползват от информацията и анализите. Тези данни им помагат да оформят своите коефициенти, включително и когато става въпрос за динамично променящите се коефициенти при залозите на живо. Веднага ще добавим, че анализите и информацията са важни и за самите залагащи, феновете на спорта и на бетинга. Благодарение на този набор от факти и предположения, дадени от експерти и специалисти, играчите могат много по-лесно и най-вече успешно да прогнозират изхода от дадено събитие, както и други елементи в мача.

Как анализите и информацията обаче влияят на самия мач, на самия отбор, а дори и на цялата спортна дисциплина било то на национално, или на международно ниво? Истината е, че тези данни са от особено значение в редица направления. Да вземем за пример, начина, по който се избират нови играчи за отбора, но и се освобождават налични такива. В миналото някои тиймове са използвали услугите на скаутовете. Днес, по-важната роля за тази задача е в ръцете и лицето на анализатора. Анализаторите имат много повече отговори на много повече въпроси от скаутовете. Скаутовете са избирали по скоро по интуиция. Анализаторите избират според статистическите данни. Ако данните говорят, че даден играч би донесъл успехи на съответния отбор, твърде вероятно е той да премине в него. Ако темата ви е интересна, вижте на този линк още допълнителни детайли за ролята на спортните анализи.

В момента не всеки отбор, треньор или мениджър използват услугите на такъв тип анализатори. Сред тях има и такива, които сами се опитват да разчетат съответната информация. При всички случаи интересът към анализите в света на спорта се покачва стремглаво. Според експертите в бъдеще важните решения в спорта задължително ще бъдат вземани на базата на анализи и статистическа информация. Въпросните експерти правят паралел с бизнеса. Много често решението дали ще се сключи дадена сделка (с инвеститор, партньор или клиент) зависи именно от това какво показват данните. А спортът, колкото и да не ни се иска понякога, си е вид бизнес. Той е машина за пари. Играчите носят или не носят пари на клуба си. Съвсем логично е те предварително да бъдат анализирани, за да се прецени доколко е подходящо бъдещето им да бъде в даден отбор или не.

Стойността на информацията се покачва с всеки изминал ден. Данните стават разменна валута в не малко сектори. Ето защо няма как статистиката и анализите да не са повече от значителен фактор и за света на спорта. Въпрос на време е да видим доколко значението информацията ще се покачва и то не само в спортния сектор, а за ежедневието и начина ни на живот изобщо.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари