сряда, 02 февруари 2022, 18:00 ч.

Любопитно

Защо букмейкърите събират личните ни данни

BNews.bg

Защо букмейкърите събират личните ни данни

В днешно време е истинско удобство да направите залог на спортни събития или казино игри онлайн. Няколко щраквания с мишката са достатъчни да пуснете своя фиш и да играете за добри печалби. Единственото условие е предварително да си отворите сметка за залагания в онлайн букмейкър. В този акаунт вие ще правите парични транзакции, така че е необходимо доставчикът на залагания да знае кой се крие зад интернет потребителя и изисква лични данни. При успешно създаване на Betano регистрация, вие трябва да сте попълнили личните си данни като имена, дата на раждане, адрес, телефон и др. Това е изискване на всеки лицензиран хазартен оператор, тъй като на по-късен етап е нужно да ви верифицира.

Безопасно ли е да споделяме личните си данни в сайтове за залагания?

Ако се запитате защо онлайн букмейкърът се нуждае от различна лична информация от своите играчи, отговорът е съвсем прост. Става въпрос за сигурност. Всеки реномиран и лицензиран сайт за хазартни игри отдава голямо значение на сигурността. И тук не става въпрос за безопасността на самия букмейкър, а преди всичко за защита на играча и неговите пари. При откриване на сметка в букмейкъра Betano например се изискват данни като датата на раждане на клиента поради причината, че букмейкърът иска само да гарантира, че клиентът е пълнолетен и не нарушава условието на държавния регулатор, който допуска само пълнолетни лица да участват в хазартни игри. Всеки букмейкър трябва да е способен да гарантира, че регистрацията на клиент е на човек, който е пълнолетен. Лицензираните хазартни компании в България освен че са задължени да правят тази проверка преди изплащането на печалби, те трябва да са готови при желание от други институции да предоставят личните данни на всеки от клиентите.

Кога букмейкърът изисква лични данни от потребителя?

Обикновено личните данни трябва да се предоставят в два различни момента. Ето и кои са те:

  • При регистрация - За да отворите собствена сметка за онлайн залози, букмейкърите изискват от вас да попълните онлайн формуляр за регистрация. Трябва да предоставите вашите имена, домашния адрес и държава. За да се провери възрастовата граница, трябва да се въведе датата на раждане. Повечето доставчици на залагания изискват и валиден телефонен номер. За да се гарантира сигурността на акаунта за залози, трябва да бъдат избрани потребителско име и парола. В някои случаи е необходимо да се въведат въпрос и отговор за сигурност, които се използват за възстановяване на парола.
  • При депозиране и изплащане на печалби – Това е другият момент, когато букмейкърът изисква лични данни от потребителя. Ако например депозирате с банкова карта в сайта за онлайн залози, вие трябва да въведете данните на картата – номер, имена на картодържател, код за сигурност. Когато пък искате да изтеглите печалби от сметката си, букмейкърът е длъжен да направи проверка на лицето зад сметката - при първото изплащане. В повечето случаи е необходимо да изпратите копия на определени документи до букмейкъра. Този процес има за цел да гарантира, че сумата е изплатена на правилния човек и няма да попадне в грешни ръце. Тези необходими документи могат да бъдат копие на лична карта, паспорт или шофьорска книжка.

Как букмейкърите съхраняват личните ни данни?

Букмейкърите нямат право да предоставят личните данни на потребителите на трети лица, така че трябва да ги пазят много добре.  Всеки хазартен оператор е инвестирал сериозни средства в сигурността на своята платформа. Хазартните платформи имат SSL сертификат, който криптира изпратената информация от потребителя. След като предоставите вашите лични данни до екипа на букмейкъра, те ще бъдат разгледани само от служителя и остават в платформата на хазартния сайт, така че трябва да сте спокойни за съхранението и сигурността на личните ви данни в онлайн букитата.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари