сряда, 09 февруари 2022, 14:30 ч.

Не е нужно да имате милиони левове печалби

Как да се измъкнем от дълговата дупка и да вземем заем?

BNews.bg

Как да се измъкнем от дълговата дупка и да вземем заем?

Невъзможността за правилно управление на наличните финансови ресурси води до големи проблеми. Невъзможно е да се постигне благосъстояние, ако човек не е в състояние да свърже разходите с доходите и да натрупа кредитен дълг, опитвайки се да се справи с текущите нужди.

Няколко кредитни карти, заем за кола, ипотечен кредит и няколко стокови кредита за кратко време решават всички проблеми, но следващия месец банките напомнят за себе си и задължението да плащат сметките. Не е нужно да имате милиони левове печалби или да получавате неочаквано наследство, за да излезете от дупката на дълга. Достатъчно е да бъдете здрави и внимателно да претегляте всяко, дори и най -малкото, финансово решение.

Какво е дългова дупка и кога идва?

Когато нямат пари, мнозина не намират нищо по -добро от това да поискат заем от банката. Важно е да се разбере, че заемодателят рано или късно ще поиска сумата да бъде върната чрез начисляване на лихви. Дългова дупка се формира постепенно, тъй като размерът на общия дълг и броят на заемите нарастват, или възниква наведнъж, когато заемополучателят взема няколко кредита наведнъж, без да мисли, че няма какво да даде.

Ако проблемите на кредитополучателя станат неразрешими, ако няма с какво да плати следващото плащане на банката, са се появили забавяния и банката прилага санкции към длъжника - това са признаци, че клиентът е заседнал сериозно в дълг и, неспособен да плати, намира себе си в кредитна дупка.

Винаги няма достатъчно пари, колкото и да получава човек, ако не знае как да управлява средства и безразсъдно харчи пари, свиквайки да живее с дългове. Всеки, който знае цената на всяка заета стотинка и контролира разходите си, може да получи много скромен доход, осигурявайки си приличен стандарт на живот.

За да се оцени рискът от попадане в капана на дълга, се препоръчва да се проучат признаците, характерни за предстоящата финансова несъстоятелност:

•         Неспазване на планирания бюджет. За да избегнете проблеми, трябва да балансирате размера на месечните приходи и разходи. Хроничното превишаване на разходите над приходите неумолимо приближава момента на пълна финансова несъстоятелност.

•         Ниска заплата. Без значение колко икономичен се оказва клиентът, ако средният доход на глава от населението в семейството е постоянно под минималния размер на издръжката, образуването на дълг е неизбежно - жилищно-комунални услуги, храна, облекло, образование на деца, лекарства и т.н. .

•         Натрупване на няколко кредитни дългове. Когато вече няма достатъчно за живот и предстои голяма покупка, хората отиват в банката, надявайки се постепенно да плащат банковите пари на малки плащания от заплатите си. Такива пътувания до банката могат да бъдат няколко - до кола, хладилник, оборудване, лечение, образование. В един момент размерът на месечните плащания става по -висок от приходите на лицето и не е възможно да се плаща допълнително.

•         Липса на  „пари за черни дни“. За да не поискате заем от банката, по-добре е да имате спестявания в размер на шестмесечен бюджет. Ако човек загуби работата си или иска да купи скъп продукт, можете да използвате собствените си спестявания.

Стремежът към лукс, прекомерната амбиция и желанието да изглеждате по -успешни води до ненужни разходи, които водят директно до дългове.

Източник: speshenkredit.com

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари