сряда, 13 юли 2022, 12:00 ч.

Охлаждане

Миналата година трима кандидати за едно жилище, през тази – само един

BNews.bg

Миналата година трима кандидати за едно жилище, през тази – само един

Банкери твърдят, че цените ще почнат да падат едва догодина

Банкери твърдят, че цените ще почнат да падат едва догодина

През последните няколко месеца е започнало известно охлаждане на имотния пазар. Част от купувачите, особено онези, които нямат големи готови

спестявания, се отдръпват, казаха експерти на дискусия за състоянието на имотния пазар в страната.

“Ако миналата година средно за едно жилище имаше по трима кандидати, в началото на тази година станаха двама, а сега има само един. Има вече купувачи, които казват: “Стига, това ми е лимитът и не мога да дам повече”, каза изпълнителната директорка на “Адрес” Гергана Тенекеджиева. Според нея около 20% от кандидатите да купят жилище са се отказали в последните 2-3 месеца.

Според Антон Андонов, шеф на друга голяма имотна агенция - “Ера България”, тенденцията е започнала непосредствено след войната в Украйна и поне засега се дължи на общата несигурност. Очакванията за повишаване на лихвите по ипотечните кредити също охлаждат ентусиазма и напоследък сме свидетели как дори само приказването за това повишение кара хората да се отдръпват и на пазара е настъпило едно равновесие между предлагане и търсене, каза Тенекеджиева.

Тенденцията се потвърждава и от последните данни на Агенцията по вписванията за сключените през второто тримесечие имотни сделки, за които “24 часа” вече писа.

В столицата, където пазарът на жилища е най-оживен, ръстът на сключените сделки през второто тримесечие е под 1 процент, а на годишна база е само 3,5% на фона на двойно по-високия - 8,7%, през първото тримесечие.

Тенекеджиева напомни, че пазарът на имоти в България не реагира много бързо на промените. При световната финансова криза през 2008-2009 г. например броят на сделките е тръгнал бавно надолу и дъното на пазара е отбелязано чак през 2012 г. Според нея същото ще се случи и сега - спадът ще продължи и предстоящото повишение на лихвите ще го ускори, но това най-вероятно ще се случи чак догодина. “Поне засега няма индикации, че лихвите по ипотечните кредити ще се повишат у нас в рамките на 2022 г.”, смята Борислав Гостев, ръководител на управление в ОББ.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари