неделя, 27 ноември 2022, 12:30 ч.

Манипулацията на народния вот е първостепенно конституционно престъпление

Бареков в сигнал до Гешев: Призовавам за незабавна проверка на твърденията на Свиленски срещу Петков

BNews.bg

Бареков в сигнал до Гешев: Призовавам за незабавна проверка на твърденията на Свиленски срещу Петков

Бившият евродепутат Николай Бареков сезира Главна Прокуратура. Той внесе сигнал, адресиран до Иван Гешев, в който го призовава да започне незабавна проверка на твърденията на заместник-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски срещу Кирил Петков по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс.

Ето какво пише Бареков в сигнала:

 

До 

Иван Гешев, 

Главен прокурор на Р България 

СИГНАЛ

От Николай Тихомиров Бареков, ЕГН 7210164486, електронен адрес: n.barekov72@gmail.com

Уважаеми г-н Гешев, 

Изказването на заместник-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс подрива националната сигурност в държавата и официализира досегашните подозрения, че е възможна интервенция в машинния вот. Поради тази причина категорично смятам, че следва да бъде извършена обстойна проверка по случая, резултатите от която да бъдат публично оповестени.

В изказването си г-н Свиленски твърди, че бившият министър-председател на Р България Кирил Петков е предложил да оттеглят закона (предложението за връщането на хартиените бюлетини), в замяна на което ще им предостави „кодовете за машините”.

Твърдението не само е направено от трибуната на Народното събрание, но и е направено от досегашен парньор на ПП „Продължаваме промяната”, което още повече дава повод за съмнения, които следва да бъдат потвърдени или отхвърлени от държавен компетентен орган.

Въвеждането на технологиите породи недоверие у голяма част от обществото относно прозрачността, проследимостта, коректността, точността и ненамесата на нерегламентирани фактори в изборния процес, а подобно твърдение създава условия за тоталното поставяне под съмнение на единствения метод за гласуване в секции с над 300 избиратели. Не е за подценяване и фактът, че на последните избори липсваше контролно преброяване на разписките от машините, въпреки решението на ЦИК.

Манипулацията на народния вот е първостепенно конституционно престъпление – чл. 10 от КРБ ясно гласи, че изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

В тази връзка, моля да бъде взето под вниманието на Прокуратурата на Р България твърдението на г-н Свиленски и да бъде извършена обстойна проверка на случая, резултатите от която да станат обществено достояние.

 

Д ата: 27.11.2022 г.

Град: София

С уважение,

Николай Бареков

 

 

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари