сряда, 30 ноември 2022, 17:00 ч.

Страхуват се от мизерия и дългове

Депутатите бият камбаната за нов бюджет

BNews.bg

Депутатите бият камбаната за нов бюджет

Депутатите продължиха със споровете в парламента дали да приемат декларацията на "Продължаваме промяната", с която да задължат служебното правителство на Гълъб Донев да внесе бюджет.

Депутатът от БСП Румен Гечев посочи, че не само за него е било странно, че депутатите трябвало да гласуват декларации дали правителството трябва да изпълнява Конституцията или не трябва да я изпълнява. Служебният кабинет решил, че някаква благоразумна логика е пред Конституцията на България, недоумява социалистът. Правителството получава индулгенция от Народното събрание за това, че служебното правителство или друго такова няма да изпълнява законите на страната. Абсурдно е, което и да било правителство да не изпълнява Конституцията, служебното правителство е първото в ЕС, което отказва да внесе бюджет, което е недопустим пример, ядоса се Гечев.

Той не е съгласен с удължаването на показателите на бюджета от тази година за следващата. Показателите, които са заложени в удължаването на бюджета не са внесени в парламента, посочи Гечев. В бюджета за 2023 г. служебното правителство залага растеж от 1.6%, което е по-нисък от Румъния и Полша, но разликата между България и най-неразвитите страни се увеличава при такъв заложен растеж на развитие.

Чехия например е заложила 9.5% инфлация, Румъния над 10% инфлация, в Полша - 9.8% инфлация, а в България е заложена по-ниска инфлация, което е добре, но на какво основание се залага. Нищо не е обяснено поради какви причини и антиинфлационни фактори са използвани. Заложен е бюджетен дефицит при висок дълг от 15-16 млрд. лв. годишно. Тук камбаните бият, категоричен бе Румен Гечев, който е доволен, че Брутният вътрешен продукт на България ще остане един от най-добрите в ЕС.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари