четвъртък, 01 декември 2022, 13:00 ч.

Стряскащо

Половината българи дават за отопление над 50% от доходите си

BNews.bg

Половината българи дават за отопление над 50% от доходите си

За първи път бедността се поставя като основен проблем в страната. Това заяви социологът от „Тренд“ Димитър Ганев на кръгла маса „Енергийната бедност в България“, организирана от евродепутата Сергей Станишев и групата на социалистите и демократите.

47% от българите се чувстват бедни, други 43% - не. Бедността се превръща във възрастов проблем, три четвърти от хората над 73 години се чувстват бедни, посочи Димитър Ганев, цитиран от „Епицентър“.

Запитаните свързват усещането за бедност с ниските доходи и инфлацията. Запитани кой е най-големият им проблем, свързан с енергията, 62 на сто отговарят, че това е недостигът на средства за плащане.

Повече от половината българи дават за отопление над 50% от доходите си.

Също така над 50% от запитаните имат проблеми с плащането на сметки. Жилищата на 44% от българите не са достатъчно отоплени.

За 80% от запитаните процесът на ценообразуване в енергетиката е неясен, а това генерира недоверие, посочи Димитър Ганев. Изследването е направено сред 1004 граждани между 11 и 14 ноември.

В изказването си на форума омбудсманът Диана Ковачева посочи, че за пръв път сигналите до институцията, свързани с високите сметки за ток и парно са повече от тези, засягащи ВиК услугите

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари