събота, 03 април 2010, 11:19 ч.

Скандална класация

Кой е най-скандалният папа в историята?

BNews.bg

Кой е най-скандалният папа в историята?

В навечерието на Великден списание Newseek публикува имената и историите на шестте най-скандални „наместници на Христа" на Католическата църква. Вижте кои от тях са обръщали света с краката надолу и каква е връзката им с България.

Newsweek класира най-скандалните управления на папи по хронологичен ред.

510px-popeformosusbwОсъденият мъртвец: папа Формоза

Само за шест години на стола във Ватикана той успява да изправи на нокти всички свои подчинени и владетели на държави в Средновековна Европа. Заради честите странствания в Европа Формоза е бил заподозрян в различни заговори и сплетничество. Неговият наследник, папа Стефан VI, скоро след смъртта му изравя останките му, облича ги в дрехи на папа и ги съди за нарушение на църковния канон. Както може да се досетите, Формоза е намерен за виновен.

Важно за нас, българите, е, че вероятно Формоза, макар и косвено, е станал причина днес ние да сме в лоното на Светото Православие. През 60-те години на IX век Формоза още като епископ е изпратен на мисия в новопокръстена България. Княз Борис I прави постъпки Формоза да бъде назначен за Архиепископ на България, но папа Николай I отказва бъдещият наследник на престола да оглави Българската Църква. Ядосан от тази реакция на папата, княз Борис гони всички католически свещеници и отново се обръща към православната вяра.

Хлапето: папа Бенедикт IX

Той е най-младият папа в историята. Заема поста само на 18 години. Вероятно заради младостта си папа Бенедикт IX  допуска греха да се влюби и не след дълго решава да се ожени. Той се отказва от поста си, за да живее като обикновен човек.

Папата воин и политик - Инокентий III

150px-innozenz3Папа Инокентий III е може би най-войнственият и радикален папа в историята. Неговата цел е да разпростре властта на Римокатолическата църква из цяла Европа и... почти успява. Това обаче в дългосрочен план създава непреодолими различия и дори нетърпимост между католици и православни.

Инокентий III е вдъхновител на кръстоносните походи в края на 12 и началото на 13 век. През 1204 г. обаче кръстоносците вместо да се бият с неверниците превземат Константинопол и подлагат местното население на жестокости.

...Една година по-късно при Одрин българският цар Калоян побеждава непобедимите дотогава кръстоносци и пленява водача им Балдуин Фландърски.

Дипломатичният Инокентий III обаче успява да намери път към сърцето на Калоян и, признавайки царската му титла, привлича макар и за кратко българите в лоното на Римокатолическата църква.

Действията на Инокентий III обаче предизвикват сериозни катаклизми, разделят завинаги християните и вдъхновяват убийството на милиони. Това е и причината папа Йоан Павел II през 2000 г. да се извини за кръстоносните походи, макар техен вдъхновител да е именно Инокентий.

Папата с любовница: Александър VI

Александър VI живее в буйни времена. Половин век след падането на Византийската империя (1453 г.) нейните културни достижения вдъхновяват мнозина западни творци. Творчеството започва да излиза извън рамките на църквата и идва времето на Ренесанса.

Александър VI си позволява да има любовница, от която има четири деца. Той обаче запазва доброто име, властта и уважението на наследниците си заради факта, че освен към извънбрачната любов той проявява афинитет към изкуството и благославя трудовете на Рафаело и Микеланджело.

Пий XII - Нерешителният

160px-popepiusx_01 За разлика от своите предшественици от Средните векове, папа Пий XII стои далеч от политиката. Той обаче прави това в най-неподходящия момент - Втората световна война.

Пий XII е критикуван от съвременниците си, че е прекалено пасивен срещу нацисткия режим в Европа. Папата не осъжда депортирането и избиването на милионите евреи и не критикува открито нито тезисите, нито реализацията на националсоциализма.

Впоследствие обаче историческите изследвания показват, че Пий XII и Католическата църква спасяват, макар и тихомълком, стотици хиляди евреи в Италия. Също така някои учени твърдят, че папата е подпомагал заговор за убийството на Хитлер.

Бенедикт XVI

Настоящият папа, въпреки че не е приключил понтификата си, се забърква в скандали още в ранно детство. Тогава той вероятно не е допускал, че ще става папа и попада в младежката организация на хитлеристката партия. Днес той твърди, че това е било задължително за всички германчета и е нямало как да бъде избегнато.

Истинските проблеми на Бенедикт XVI обаче идват с разкритията за похотливите му свещеници. През последните месеци десетки обвинения за сексуален тормоз от свещеници в цяла Европа засипаха Католическата църква. Скандалите се оказват сериозен проблем за папа Бенедикт XVI.

 

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Иван - 01:09, 07 авг.

  Много са скандалните папи, но най-скандален и Александър IV, който се е мислил за господар на света имал е метреса със седем деца, поддържал е 7 бордея, с големи доходи от тях, а оргиите, блудствата и убийствата са били почти ежедневие.

 • WWW.LESNI-PARI.COM - 22:10, 04 апр.

  Аз печеля печелете и вие пари.предлагам начин за допълнителни РЕАЛНИ доходи от интернет без да влагате пари чрез клипване на реклами (PTC) за които ви плащат.Не влагате никакъв капитал и с времето започвате да получавате прилични суми (не милиони)Всичко съм описал подробно в сайта си www.lesni-pari.com а при проблем и подробности винаги може да ме потърсите на skype : galaben.genevski и e-mail: kikosev@yahoo.com Това са реални пари а при проблем винаги съм насреща.Нека бъдем партньори Посетете сайта за подробности: WWW.LESNI-PARI.COM

 • хах - 15:03, 04 апр.

  затова папа Лъв.......(Медичи,хванал сифилис),когато седнал на продънения стол,младото кюре,което проверявало пола му изпаднало в ужас от гледката и с вик напуснало стаята.

 • rupo - 14:18, 04 апр.

  MMMMMM ne samo kalojan de imal eibg voinici koito trjabavche da spomenete malko debelachki se okazva nachina na izlaganeto na faktolpgijata

 • АШ - 13:49, 04 апр.

  Най-скандална е ПАПЕСАТА - която успява да заблуди Ватикана че е жена и бива избрана за ПАПА на католическата църква!!!!! Поради това сега при избор на папа се налага проверка на пола предварително преди клетвата!!!!

Напиши коментар

Коментари