вторник, 24 май 2011, 11:45 ч.

Обозримо бъдеще

Борисов обеща повече пари за читалищата

BNews.bg

Борисов обеща повече пари за читалищата

Премиерът обеща повече средства за българските читалища в следващите години и препоръча добре да стиковат действията си с министерствата на културата и образованието. Премиерът откри 32-ия конгрес на Съюза на читалищата и бе награден за заслуги към читалищната дейност. Читалищният съюз у нас празнува днес 100-годишен юбилей.

Премиерът Борисов напомни, че е спасил Съюза на народните читалища от изпадане като факто в закона:

„Когато искаха да извадят Съюза на народните читалища от Закона за читалищата, се намесих навреме и затова днес мога спокойно да честитя този 32-и конгрес, 100 години откакто Съюзът е създаден, над 155 г. от началото на читалищната дейност у нас”, посочи министър-председателят.

"Дал съм своята лепта към читалищата в Банкя и като кмет на София, и сега,

обобщи Бойко Борисов при откриването на извънредния 32-и юбилеен конгрес на Съюза на народните читалища.

Той препоръча да се подобри взаимодействието между ресорните министерства и Съюза на читалищата:

„Когато се говори за такива големи сдружения и отчетност, прозрачност и помощ от държавата, не се месим по никакъв начин във вашата работа. Там, където се пресичат функциите на Министерство на културата, Министерството на образованието и на читалищата обаче, трябва да има добра стиковка”, подчерта Борисов.

Борисов обеща и повече пари за читалищата у нас, макар и не днес:

„Сигурно в следващи години ще има и повече средства. Фактът, че именно днес сте избрали времето да проведете конгреса си, съм убеден, че много дълги години след това ще продължи дейността ви”, изтъкна премиерът.

Председателят на Съюза на народните читалища проф. Стоян Денчев награди Борисов с бяла амфора със златен надпис „100 години читалищна дейност”, икона и сертификат за заслуги. Той го нарече "негово превъзходителство", а Борисов отвърна: "Нямаше нужда".

Делегатите на конгреса на съюза се фотографираха заедно с Бойко Борисов, а сред присъстващите бе и най-старият читалищен деец - на 101 г.

На тръгване премиерът отказа да коментира пред медиите всякакви други теми извън празника.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • asdf - 16:19, 24 май

    Тази година месец юли има 5 петъка, 5 съботи и 5 недели. Това се случва веднъж на 823 години и се нарича торбичките за пари. По тази причина копирайте това съобщение, разпространете го и до 4 дни парите ще пристигнат при вас. Това е според философията на ФЪН ШУЙ. Който го прочете и не го копира ще загуби пари. Нека си опитаме късмета

Напиши коментар

Коментари